for the ♥ of notes

Kennismaking met een Godin

 

Al was ik er als de kippen bij toen mijn lieve vriendin -Loena- haar eerste E-book uitbracht; het mocht zeker even duren voor ik er dan toch eindelijk aan toe kwam het te lezen.

Meteen had ik spijt dat ik er zó lang mee gewacht had!

 

 

Loena’s E-Book – Review

In haar ‘Lezing over de Godin Lilith’, verteld ze openhartig en geanimeerd over het begin van haar spirituele pad, en mag je vervolgens met het meelopen terwijl ze de Godin Lilith beter leert kennen – Een kennismaking die haast onvermijdelijk leek door toevallige (of juist ‘lot matige’?) omstandigheden.

 

Terwijl ze Lilith in meerdere settings en vormen aan je voorstelt, rijst het besef dat Lilith niet enkel een personage uit een oud verhaal is – maar een belichaming van -tegenwoordig nog steeds- belangrijke thema’s en ‘archetypen’ (als ik het zo mag stellen).

Tussendoor biedt Loena je een kijkje in haar ‘leven met Lilith’. Zo zie je langzaam maar zeker de relatie tussen Loena en Lilith zich ontwikkelen, aan de hand van aanpassingen en experimentjes wat betreft het altaar van Loena, bijvoorbeeld.

 

Als lezer wordt je echter alles behalve ‘buitengesloten’ – het E-book vormt niet alleen een persoonlijk verhaal, maar rijkt je ook inspiratie en tools aan om zelf aan de slag te gaan met wat jij als lezer uit haar verhaal hebt kunnen halen.

 

’t Mooie is dat Loena het redelijk open laat. Ze geeft je dan wel richtlijnen en suggesties – maar wat en óf je er iets mee doet, de manier waarop en de vorm waarin: dat laat ze geheel aan jou over.. – zoals het een spirituele blogger betaamd :)

 

Ik moet toegeven dat ik na het lezen van het E-book razend enthousiast ben geraakt over het idee om (weer) met mijn Godin aan de slag te gaan. Nu heb ik dat aspect van mijn ‘geloofje’ aanzienlijke tijd laten verstoffen – dus is een (her)kennismaking wellicht geen overbodige luxe.

 

Hieronder lees je met me mee terwijl ik ‘mijn Godin’, namelijk Hekate – na jaren van stilte toch maar weer eens op zoek!

  

Maak kennis met Hekate, ‘mijn’ Godin:

 

Hekate is een ontzettend veelzijdige Godin – een niet zo verrassende vereiste wanneer je heerst over zowel de hemel, als de aarde en ook nog eens de onderwereld terwijl je deze ‘sferen’ (leven, vruchtbaarheid en dood) tegelijkertijd ook nog eens constant met elkaar verbindt..

Vandaar dat ze ook wel eens werd beschreven als de Godin van de Kosmische Levenskracht.

Daarnaast is Hekate onder andere ook moedergodin (op enkele culturen/tradities na – men vond ‘moeder’ en ‘koningin van de onderwereld’ blijkbaar niet samengaan) en -iets minder beduidend- vroedvrouw; Al is ze niet altijd even ‘lief’ zoals je je bij zo’n rol in eerste instantie voor zou stellen.

 

 

Hekate is en blijft nu eenmaal een Godin met een duistere kant. “Ze geeft en ze neemt” werd er over haar gezegd – “maar zolang je haar eert, is er weinig aan de hand”.

Misschien dat ze (mede) daarom tot “meest geachte onder de onsterfelijke goden” werd gedoopt..(zoals beweerd in Hesiodus’ ‘Theogonie’).

Wat waarschijnlijk ook bijdraagt aan haar beruchtheid, is dat ze -niet alleen in het geval van  pasgeborenen- heerst over leven en dood. Als Godin van bescherming en vernietiging kon ze ook meteen je overleving/voorspoed óf je ondergang/tegenslagen teweeg brengen.

 

 

Maar haar populariteit lag vast niet alleen aan een dreigende dood of de angst voor haar destructieve buien: Ze had in sommige culturen wel meer dan één feestdag per jaar en werd niet alleen door vele volkeren in meerdere culturen erkent en gevierd, maar werd zelfs ook nog eens door alle andere godheden (ongeacht hun ‘rang’) vereerd..!

Zo zie je maar dat er zonder duister geen licht is (en andersom).

Niet geheel ‘toevallig’ werd (en wordt) Hekate vaak afgebeeld met maar liefst 3 gezichten. Dat kan je ten eerste al aan haar heerschappij over de 3 eerder genoemde sferen wijten. Ten tweede werd ze in sommige overleveringen ook als maangodin gezien, een maangodin die de 3 fases van de maan (toenemend, vol en afnemend) vertegenwoordigde.

 

 

Óf ze werd -bijvoorbeeld (nu nog) in de Wicca-traditie- beschouwd als ‘the Crone’ (de Oude Wijze Vrouw): maar is zo uiteindelijk toch Één, gezien deze Crone samen met de andere twee verschijningen van ‘de Godin’: -the Maiden (de Maagd) en the Mother(de Moeder)- ‘onderdeel’ is van een zogenaamde goddelijke ‘Drie – Eenheid’.

 

 

Andere (op z’n zachts gezegd ‘opmerkelijke’) zaken die de Godin Hekate typeren zijn:

-Haar schare aan ‘volgelingen’: Ontelbaar veel rusteloze, dwalende geesten van overledenen die zich maar niet kunnen settelen in de onderwereld.
-Haar metgezellen: (spook)Honden die haar komst vaak al met galmend geblaf aankondigen. Ook interessant om te weten: Wanneer Hekate afdaalt naar de onderwereld neemt ze zelf ook wel eens de gedaante van een hond aan. (Iets minder ‘leuk’ om te weten is dat er in de Oudheid tijdens haar feestdagen honden werden geofferd).
-Haar behulpzaamheid: Bij het uitvoeren van magische praktijken – maar ook bij het nemen van lastige beslissingen, kun je Hekate gerust om hulp vragen. Zij zal je (bege)leiden en bijstaan (onder andere met behulp van de Wijsheid die ze als the Crone in pacht heeft).
-Haar ‘Places of Worship’, namelijk: Kruispunten.. en dan het liefst een ‘driesprong’ (geen toeval, natuurlijk). Op zulke 3-wegen-kruispunten werden vaak altaartjes voor haar geplaatst –zo ook bij veel poorten en voordeuren; waarschijnlijk valt die gewoonte te danken aan haar talent je te kunnen helpen bij het maken van beslissingen (ofwel: over de drempel stappen).

  

Wil je de Godin Lilith leren kennen, ben je op zoek naar inspiratie bij het opzetten van een altaar, heb je zin om zelf met godheden aan de slag te gaan, ben je geïnteresseerd in mythologie, houdt je van een lekker lezend persoonlijk en spiritueel verhaal, wil je meer weten over paganistisch bidden en/of wil je ideeën opdoen om met behulp van goddelijke thema’s/symboliek aan je (spirituele/persoonlijke-) groei te werken?

 Loena’s E-book is *hier* voor een wel heel schappelijk prijsje aan te vragen. Naar mijn mening was het iedere cent waard (en nog wel meer!). 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *